Handel med websites og domæner

Generiske domæner kan være vanskelige at få fat på. De generiske domænenavne var blandt de mest eftertragtede da domænesystemet blev etableret, men faktisk er mange af dem stadig ikke er taget i brug.

Generisk.dk har specialiseret sig i at udvikle og formidle handel af websites med generiske dk-domæner. Vi samarbejder med domæneregistranter, ejere af websites og aktører som ønsker at udvikle, drive eller købe denne type websites.

Ofte kan der være brug for at etablere samarbejdsaftaler og partnerskaber for at kunne konsolidere næsten enslydende generiske domænenavne og gøre dem til gode navne. Der er jo knapt så interessant at have et godt generisk domænenavn hvis konkurrenten ligger på en næsten enslydende adresse, hvor forskellen måske blot er, om adressen er stavet med o eller ø – eller om vi taler om stoevsugerposen.dk eller støvsugerposer.dk. Situationen kompliceres yderligere af, at domæner som indeholder bogstaverne æ,ø og å, ikke kan benyttes til mail-funktioner.

Mens com-, net- og org-domænerne kan handles frit, så gælder der andre regler for dk-domæner. Den danske domænelov fra 2005 fastslår at dk-domæner tilhører den danske stat. Som registrant af et domæne har man brugsretten til domænet, men man ejer det ikke. Endvidere er det i loven bestemt, at det ikke er tilladt at registrere domæner alene med salg eller udlejning for øje. Målet har været at etablere hvad der kaldes for ”god domæneskik” – inspireret af det som kaldes for ”god markedsføringsskik”. Det betyder at værdifulde internet-domænenavne skal tages i aktiv brug på en måde, der kommer internetsamfundet til gavn. Det er med andre ord ikke i orden at samle domæner til huse uden at bruge dem aktivt, og det er heller ikke i orden at lave websites som alene eller primært fyldes med automatisk genereret indhold.

Det er Klagenævnet for domænenavne, der afgør tvister om dk-domæner. De har truffet en lang række afgørelser, hvoraf flere har fået en del presseomtale. Det står nu klart, at en registrant af domænenavn, der ikke bruger det aktivt og til reel aktivitet, kan få det frataget. Samtidig kan man se at virksomheder der forsøger at benytte domænelovens regler til at fravriste domæner fra andre, langt fra altid har held med deres forehavende. Virksomheder kan – hvis deres sag ikke virker overbevisende, også blive udsat for betydelig kritik og negativ offentlig omtale. Det var for eksempel tilfældet for Nets, tidligere PBS, som ønskede rådighed over domænet nets.dk men tabte sagen.

Læs mere:
Nicheportaler